Hoe doorbreek je patronen?

sportograf-92076286_lowres

Ik maak mijn eigen leven. Ik liep er al een tijd mee. Ik wilde wat anders doen dan dat ik deed. Ik wilde anders leven. Maar het lukte niet. Tot ik op een dag besloot om het toch te gaan doen!
Wat wilde ik?
Ik wilde o.a. viool spelen en met filosofie bezig zijn.
Wat wilde ik niet?

Ik wilde niet voetbal kijken en meegaan met de grote meute. Ik identificeerde me er teveel mee en mijn leven werd er in grote mate door bepaald. Ik keek elke dag op telesport en ad, ik volgde alles, ik was een sportjournalist ! ik wist alles.. vroeg mij welke speler nieuw was bij ajax en ik wist het. Waar hij vandaan kwam, hoe oud hij was etc.

Dat is nu voorbij. Ik bekijk het nog van een afstandje. Soms loop ik figuurlijk langs het voetbal veld als het ware de hond uit te laten en kijk ik nog even van een afstandje toe hoe sommige mensen een bal naar elkaar schoppen.
Ik glimlach dan.

Ik speel nu viool en ik lees nu filosofie boeken en zit bij het bestuur van het Filosofisch cafe van Zwolle.
Je kan veranderen, zolang je maar je je patronen wil doorbreken en het dan ook daadwerkelijk doet. Is dat makkelijk? Neeee absoluut niet. Je denkt heel vaak aan iets dat je normaal gesproken altijd deed. Het is vreemd en onwennig om dat ineens niet meer te doen. Alsof je ineens via een andere weg naar huis rijd vanuit je werk.

Het is nu een jaar geleden dat ik besloot om te stoppen met koffie drinken. Ik drink nu thee. Waarom? Omdat ik me vaak wat ongemakkelijk en gehaast voelde door koffie. En ik wist dat ik verslaafd was, ik kreeg spontaan hoofdpijn als ik geen koffie dronk, dus ik had het altijd nodig. Hoe was het die 1e 2 weken? Vreselijk! Ik had hoofdpijn, ik was draaierig, ik leek wel onder invloed en duizelig soms. Maar ik kwam er doorheen, daarna werd het makkelijk, nu ruik ik de geur soms en mis ik het ook niet meer, dat was de 1e maanden wel anders. Ik miste de koffie. Ook de momenten samen koffie drinken. Of de keuzes aan koffie, wat heb je veel keuze trouwens zeg . Die keuzes hoef ik nu niet meer te maken haha.

Stoppen met alcohol drinken.

Daarna besloot ik om ook te stoppen met drinken. Helemaal? Ja helemaal, dat was oktober vorig jaar. Ik had het al een keer een maand gedaan, zie mijn vorige blog. En nu dus helemaal gestopt. Mis ik dat dan niet? De gezelligheid ! En het is toch ook gewoon normaal een wijntje drinken bij het eten, of lekker op het terras een biertje drinken. Ja natuurlijk mis ik dat en dit is een hardnekkiger verslaving om mee om te gaan. Vooral het sociale aspect is moeilijk. Want ik ben een sociaal dier en vind het heerlijk om met vrienden wat leuks te doen. Alleen het is een fabeltje dat het gezelliger is met alcohol. Alcohol is vergif. Het is niet normaal om te drinken. Als je alcohol puur drinkt ga je dood. Het is nu gemixt in een drankje, dus wat aantrekkelijker, maar het is niet per se lekker, gezellig of genieten. Gewoon een frisdrank of water is ook lekker en dat is dorstlessend, alcohol niet. Dat onttrekt vocht. Enfin ik hoef jullie niet te overtuigen, ik heb het voor mijzelf gedaan en ik voel me nu bijna altijd fit. Of ik het nu laat maak, of ik het ontzettend druk heb, of ik me slecht voel of goed voel het is altijd puur en nooit verdoofd. Ik voel het echte leven !

Ruimte.

Door het stoppen met dingen kreeg ik ruimte. Ruimte in mijn planning. Ik pakte dus mijn viool op die ik eens had gekregen en besloot (eindelijk) lessen te nemen. Ondertussen strijk ik wat weg en klinkt het echt nog niet goed, maar ik vind het wel leuk! Ook ben ik gaan schilderen, iets waar ik nooit tijd voor had, maar nu wel. En lezen, ja ouderwets he, haha, ik lees weer, gemiddeld een boek per maand.
En dus gevraagd voor het bestuur van het filosofisch cafe. Ik geniet ervan om dingen te organiseren en nieuwe mensen te ontmoeten. Bijzondere mensen. Doordat ik niet veel meer in cafe’s of voetbal stadions kom kán ik ook andere mensen ontmoeten. Ik praat trouwens niet over goed of slecht hoor, ik geef geen oordeel, het is gewoon anders, ik krijg een andere kijk op de wereld daardoor, het is verrijkend.

Hoe kan je patronen doorbreken?

Ik heb er hier iets over geschreven hoe ik dat deed, wil je eens met mij delen hoe dat voor jou is? Ik ben benieuwd..

Zo ben ik ook bezig geweest om sociale media te minderen, dat is weer een nieuwe uitdaging haha, 3 maanden gelukt en nu weer met mate opgepakt. Ik merk om mij heen dat dat ook heel actueel is, de fomo (fear of missing out) is iets dat ook ontzettend meespeelt in sociale media, wat doet iedereen en waarom heb ik het niet zo leuk als mijn vrienden?! Ik moet iets doen! En het delen! Zo herkenbaar.
Leuk dat je mijn blog leest, nog leuker als je er met mij over spreekt. Ik heb gemerkt dat er veel mensen met mij over praten, ik vind dat hartstikke leuk! Je mag ook een berichtje achterlaten op mijn pagina of op mijn fb pagina natuurlijk.